- Whiskey uit Ierland en de V.S. heet whiskey;
- Whiskey uit Schotland en Canada heet whisky;
- Concentreer je op één land, zeg Schotland. De andere landen vind je gewoon niet interessant (gebruik als je dit meldt je nuffige gezichtsuitdrukking);
- Blended whisky's maken 95% van het totaal uit, en zijn dus voor de niet-kenners. Als kenner drink je alleen single-malt whisky's, waarmee je meteen 95% van de whisky's elimineert (en daar dus ook niets over hoeft te weten, dat is namelijk beneden jouw niveau);
- Het volgende moet je even uit je hoofd leren, lees het een week lang elke dag even door en je weet het (bron: Wikipedia): Er zijn vier whiskygroepen die worden ingedeeld naar de geografische ligging van de distilleerderij:
- Highland malt; van de hooglanden boven de lijn Dundee-Greenock
- Lowland malt; uit het gebied ten zuiden van deze lijn
- Islay malt; van het eiland met die naam
- Campbeltown malt; van stokerijen op de Mull of Kintyre, dat is het Zuid Westelijke gebied van het schiereiland Kintyre in Zuid West Schotland.
- Northern Highlands
- Western Highlands
- Eastern Highlands
- Speyside, in deze regio ligt de hoogste concentratie distilleerderijen.
- Islands (Arran, Mull, Jura, Skye, Orkney)
- Kies nu een of twee specifieke gebieden die jouw favorieten worden. Laten we zeggen Islay malt whisky's en Speyside whisky's.
- Islay whisky's hebben als kenmerk dat ze ziltig en naar jodium smaken, turfachtig en rokerig zijn.
- Speyside whisky's hebben als kenmerk dat ze elegant, complex en bloemig zijn.
- Woorden als complex en elegant zijn overigens altijd prima om smaken te omschrijven.
- Kies nu je specifieke whiskey, een lijst kun je vinden op Wikipedia.
- Voor de Islay kiezen we in dit geval Bowmore (of Laphroig als je een echte die-hard bent en het woord kunt uitspreken: laafroik). Leer de facts die je op Wikipedia vindt uit je hoofd en omschrijf de whisky als 'de beste ter wereld'. Als mensen dat betwisten toon je ze opnieuw je nuffige gezichtsuitdrukking. Jij bent tenslotte de kenner.
- Voor de Speyside kiezen we voor Tomintoul single malt, een van de onbekendere Speysides, dus zullen weinigen je overtroeven met hun kennis van deze whisky.
- Zorg dat je van beiden altijd een fles in huis hebt.
- Tot slot: drink je whisky noooooit met ijsklontjes. Vraag om een pipetje en druppel een of twee druppels water in je glas om de smaken los te maken.
Blog over alles wat met eten en koken te maken heeft. De leukste restaurants, de fijnste kookboeken en de lekkerste producten. Kookexperimenten, smaaktests & recensies van boeken, restaurants, websites en nog veel meer.
zondag 31 juli 2011
Snelcursus whiskyconnaisseur
Stel, je hebt geen verstand van whisky, maar je wilt er wel over kunnen meepraten, of je vrienden verbluffen met je kennis. Lees dan onderstaande snelcursus. Vijf minuten en je praat een aardig mondje mee.
Labels:
Drank
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten