donderdag 21 juli 2011

In het nieuws

Van de week in het nieuws: De Over Datum Eetclub. De uiterste houdbaarheidsdatum is niet hetzelfde als de uiterste consumptiedatum. Producten die over datum zijn, kun je nog prima eten. Deze eetclub, een initiatief van de culturele instelling Mediamatic, zegt hierover op haar website:

'Het is vers voor, vers na. Ladingen voedsel (meer dan 100kg per persoon per jaar) vinden een vroeg einde in de afvalbak omdat wij ons angstvallig vastklampen aan houdbaarheidsdata. Onzin! Het is tijd voor stevige pot deze zomer bij Mediamatic, want in juli en augustus schuift de Over Datum Eetclub aan en serveren wij de heerlijkste over datum delicatessen die jouw koelkast of (super–) markt te bieden heeft. Krachtvoer, want wat je niet doodt maakt je sterker.'

Het diner is gratis, iedereen mag meedoen en mee eten. De enige twee voorwaarden zijn dat je zelf een product meeneemt dat over datum is, en dat je helpt met koken.

De voedsel- en warenautoriteit heeft een richtlijn voor de eetbaarheid na de houdbaarheidsdatum. Zie ook www.voedselbankennederland.nl. De richtlijn is vrij soepel, veel producten zijn nog maanden of jaren na de houdbaarheidsdatum te consumeren. Dit geldt met name producten in plastic, blik of glas.

Maar hoe zit het met verse producten? Groente, fruit, kaas, vleeswaren etc. Mijn ouders hebben een kaasspeciaalzaak en bij ons thuis werden met de paplepel over-datum-yoghurt, over-datum-kaas en over-datum-melk naar binnen gegoten. Gezond verstand was hierin (en is bij mij nog steeds) leidend. Zolang de melk naar melk smaakt, en niet naar karnemelk is 'ie goed. Zolang de yoghurt naar yoghurt smaakt en er geen sloot zuur water uit het pak valt als je 'm inschenkt, ie 'ie prima. Zolang de gele kaas geen blauwe schimmels heeft, is 'ie eetbaar.

Voorzichtiger ben ik met vlees en vis. Daarop pas ik de SAS-survivelgids technieken toe. Stel je voor, je loopt in het bos, je hebt honger, en net op het moment dat je van uitputting bijna omvalt, ligt daar een bakje filet americain... de hamvraag: kun je de filet eten?
  • Ruik
  • Verpulver een stukje. Als de filet naar bittere amandelen of perziken ruikt - GOOI HET WEG.
  • Wrijf of knijp wat filet uit op een gevoelig deel van het lichaam (bijvoorbeeld onder de arm tussen oksel en elleboog). Als er enige irritatie van de huid gaat optreden - GOOI HET WEG en eet dit bakje filet niet.
  • Wacht bij elk van de volgende handelingen vijf seconden om te zien of zich geen onprettige reactie voordoet. Bij iedere stap: als er een onprettige reactie optreedt, zoals keelpijn, irritatie of een stekend of branderig gevoel - GOOI HET WEG en eet dit bakje filet niet.
- Leg een stukje op de lippen
- Leg een stukje in de mondhoek
- Leg een stukje op de punt van de tong
- Leg een stukje onder de tong
- Kauw op een stukje.
  • Slik een kleine hoeveelheid filet door en wacht vijf uur. Eet of drink niets anders in deze periode.
  • Als er zich geen negatieve reacties, zoals pijn in de mond, herhaalde oprispingen, misselijkheid, maagpijn, buikkramp of andere negatieve symptomen voordoen kun je ervan uitgaan dat de filet veilig is.
Wil je meedoen met de Eetclub? Over Datum Eetclub vindt iedere dinsdagavond plaats van 19 juli tot en met 23 augustus in Mediamatic BANK, Vijzelstraat 68. Deuren gaan open om 17:30, en om 18:00 gaan we echt aan de slag. Entree: per week verschillend. Zie www.mediamatic.net.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten