donderdag 16 juni 2011

Bitter

Nu ben ik dol op bitter. Gin-tonic, Aperol, Angostura bitter (de bitter der bitters), bittere donkere chocolade, koffie, bier... bitter rules.
Bitter is de smaak die we het laatst leren waarderen. Baby's houden vooral van zoet. Het zoet van de moedermelk is de eerste smaak waar baby's kennis mee maken. Zout en zuur komen later. Daarom worden we zo blij als ze op hun derde olijven lusten of een plakje salami (kijk mijn kind van drie nou, zoooo volwassen al, en hij is ook al bijna zindelijk... *zucht*). Spruitjes en witlof zijn vaak minder geliefd bij kinderen, juist vanwege die bittere smaak (die er overigens tegenwoordig grotendeels uitgeteeld is - helaas).

Teveel zoet is overigens niet goed, althans, onderzoek heeft recentelijk uitgewezen dat teveel zoet de gevoeligheid van de smaakpapillen vermindert, waardoor je nog meer behoefte krijgt aan zoet. (bron: nu.nl)

Maar ik houd dus van bitter. Dacht ik. Tot de bittere smaak begon te overheersen. Het begon bij mijn thee. Die smaakte bitter. Te lang getrokken? 's Avonds pasta Amatriciana (met echte guanciale oftewel wangbuikspek uit Italië). Mjammie, maar bitter. De tomaten? De guanciale? Een dag later smaakte alles wat ik at of dronk bitter, bah. Bitter is lekker, maar je kunt overdrijven.

Gelukkig bood Google zoals altijd uitkomst. De oorzaak blijkt pijnboompitjes te zijn, en die heb ik inderdaad de laatste dagen kwistig over salades gestrooid en in de pesto verwerkt.

Volgens onderzoek wordt de bittere smaak uitsluitend veroorzaakt door Chinese pijnboompitten. Het gaat hierbij echter niet om alle varianten. Het is nog niet onomstotelijk bewezen, maar wetenschappers geloven dat de bittere smaak wordt veroorzaakt door de stof triglyceride. Deze natuurlijke stof zorgt voor een verstoring van de smaakwaarneming. Zoet wordt minder sterk waargenomen, en bitter juist extra sterk. Op de verschillende forums wordt o.a. beweerd dat de bittere smaak ontstaat wanneer de pijnboompitten niet zijn geroosterd, hier wijst echter niets op. Het gaat wel in alle gevallen om Chinese pitten. De bittere smaak ontstaat doorgaans binnen 1 tot 5 dagen na het eten van de verkeerde pijnboompitten. Vervolgens kan het tot zo’n twee weken aanhouden.

Op So Chicken kun je er meer over lezen. De betreffende pitjes die ik gebruikt hebben komen uit een kaasspeciaalzaak, en die komen dus klaarblijkelijk uit China. Bij de Albert Heijn verkopen ze twee soorten pijnboompitten, maar hier staat geen land van herkomst op de verpakking. Vanochtend op de markt verkochten ze pijnboompitten uit Pakistan en uit China. Toch maar eens op zoek naar Europese pitjes, want twee weken lang een bittere smaak in je mond is geen pretje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten