vrijdag 19 augustus 2011

Kletskoppen van Cees Holtkamp

Het boek 'De Banketbakker' van Cees Holtkamp bevat alle basisrecepten die je nodig hebt om de heerlijkste koekjes, cakes, taartjes en natuurlijk de beroemde garnalenkroketjes te maken. De recepten zijn over het algemeen vrij eenvoudig; korte ingrediëntenlijstjes, korte beschrijvingen, het ziet er simpel uit. Normaal gesproken ben ik niet zo van de kookboeken-zonder-plaatjes, maar de vormgeving van dit boek is mooi, eenvoudig en klopt gewoon. Echt een klassieker om in de boekenkast te hebben staan.

Nu kwam er laatst familie op de koffie en ik had geen koekjes meer in huis, maar wilde toch iets lekkers maken. Gelukkig puilen mijn voorraadkast en koelkast uit, dus ik ging op zoek naar een recept voor koekjes en kwam uit bij de kletskoppen.

Fantastisch recept, binnen 10 minuten liggen ze op de bakplaat en 5 minuten later kunnen ze weer uit de oven. Zo heb je in 15 minuten verse koekjes op tafel staan. O, en ze zijn ook nog eens veel lekkerder dan kletskoppen uit de supermarkt, die meestal met pinda's worden gemaakt.

Kletskoppen

30 gram zachte roomboter
100 gram witte (basterd)suiker
20 gram melk
mespunt kaneel
mespunt zout
30 gram amandelschaafsel
50 gram bloem

Verwarm de oven voor op 180 graden. Laat de boter half smelten in de magnetron. Meng met de suiker en de melk, kaneel en zout. Voeg het amandelschaafsel en de bloem toe en roer even goed door. Vorm op een bakplaat hoopjes van het mengsel (ongeveer ter grootte van een walnoot), met een flinke tussenruimte. Zet de bakplaat in de oven en houd de koekjes goed in de gaten. Na een minuut of twee lopen ze helemaal uit. Zodra ze aan de buitenranden bruin beginnen te worden zijn ze klaar. Haal de koekjes uit de oven. Ze zijn nu nog zacht, maar zullen binnen enkele minuten lekker hard worden. Bewaar in een afgesloten trommel.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten