maandag 18 april 2011

Workshop bonbons maken

Chocolade. Een bloederig verhaal. De Azteken in Mexico dronken een chocolademelkachtige substantie en offerden mensen aan de godin van de vruchtbaarheid, Xochiquetzal. In 1519 kwam de Spanjaard Cortez aan land. De Azteken dachten dat hij de langverwachte god Quetzalcoatl was en onder leiding van koning Montezuma onthaalden ze hem met alle eerbetoon. Cortez echter had andere plannen, hij moordde de Azteken uit. Cortez nam vele kostbaarheden mee terug naar Spanje, onder andere cacaobonen, die bij de Azteken een wettig betaalmiddel waren. Vanuit Spanje veroverde de chocolade heel Europa.

Zo wordt de geschiedenis van choolade ons op gepassioneerde wijze verteld door de man van The Chocolatebar (http://www.chocolatebar.nl/) uit Nijmegen, die ons vanavond een workshop bonbons maken geeft. Eerst proeven we een aantal soorten chocolade. Net als bij koffie en thee zijn er veel smaakverschillen tussen bijvoorbeeld chocolade uit Mexico en uit Afrikaanse landen. Nadat we alles gehoord hebben over de oorsprong en het maken van chocolade mogen we zelf aan de slag.

Met kant-en-klare vulling van marsepein, fudge en nougat maken we onze bonbons. Versierd met amandelen, walnoten en sinaasappelschil halen we de bonbons door getempereerde chocolade. We gaan allemaal naar huis met een doosje zelfgemaakte creaties.

Is het de moeite waard, zo'n workshop volgen? Deze workshop stond al een tijdje op mijn lijst-van-leuke-dingen-uitproberen. De personeelsvereniging van het bedrijf waar ik werk organiseerde de workshop, dus voor mij kwam dat perfect uit. Omdat we met een groep van ruim 50 personen waren, werd het een vrij basic workshop. Wat ik graag had willen leren was chocolade tempereren en vulling maken, en dat kwam helaas niet aan bod. Toch is het de moeite waard om deze workshop te volgen. Zeker met een groep. Je leert veel over chocolade en het is leuk om te zien hoe creatief anderen zijn bij het maken van hun eigen bonbons. Er ontstaan echt kunstwerkjes. En daarna kun je natuurlijk altijd nog een gevorderden workshop volgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten