Chocolade. Een bloederig verhaal. De Azteken in Mexico dronken een chocolademelkachtige substantie en offerden mensen aan de godin van de vruchtbaarheid, Xochiquetzal. In 1519 kwam de Spanjaard Cortez aan land. De Azteken dachten dat hij de langverwachte god Quetzalcoatl was en onder leiding van koning Montezuma onthaalden ze hem met alle eerbetoon. Cortez echter had andere plannen, hij moordde de Azteken uit. Cortez nam vele kostbaarheden mee terug naar Spanje, onder andere cacaobonen, die bij de Azteken een wettig betaalmiddel waren. Vanuit Spanje veroverde de chocolade heel Europa.
Zo wordt de geschiedenis van choolade ons op gepassioneerde wijze verteld door de man van The Chocolatebar (http://www.chocolatebar.nl/) uit Nijmegen, die ons vanavond een workshop bonbons maken geeft. Eerst proeven we een aantal soorten chocolade. Net als bij koffie en thee zijn er veel smaakverschillen tussen bijvoorbeeld chocolade uit Mexico en uit Afrikaanse landen. Nadat we alles gehoord hebben over de oorsprong en het maken van chocolade mogen we zelf aan de slag.
Met kant-en-klare vulling van marsepein, fudge en nougat maken we onze bonbons. Versierd met amandelen, walnoten en sinaasappelschil halen we de bonbons door getempereerde chocolade. We gaan allemaal naar huis met een doosje zelfgemaakte creaties.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten