zondag 3 april 2011

Wat eten Libiërs?

Na het verrukkelijke eten bij Dara vorige week wilde ik meer inspiratie opdoen over eten uit de Wereldkeuken, en dan met name Zuid-Europa en Noord-Afrika. Het boek Bismilla Arabia van Nadia Zerouali & Merijn Tol gaat over deze gebieden. Het is het tweede boek van deze schrijfsters. Het eerste boek, 'Arabia' staat op mijn wish list.

Er zijn veel leuke dingen aan het boek Bismilla Arabia. Ten eerste dat een aantal landen en regio's besproken worden (in plaats van, zoals vaak in kookboeken, slechts één land). In dit boek zijn dat Palestina, Israël, Turkije, Sardinië, Catalonië, Libië en Algerije. Ten tweede dat er een uitgebreide reisbeschrijving in staat, met prachtige foto's die je een goede indruk geven van de besproken landen en regio's. En ten derde natuurlijk de verrukkelijke recepten.

Zo is er het recept voor de echte, authentieke hummus mét een heleboel variaties. De enige echte falafel komt aan bod en er worden heel veel recepten voor de lekkerste mezzes gegeven. Alles is prachtig geillustreerd, en dat maakt dit boek zo uniek. Groot voordeel is dat de schrijfsters Nederlands zijn en bij de ingrediënten rekening hebben gehouden met wat in Nederland te verkrijgbaar is. Weliswaar zul je af en toe naar een toko of Turkse winkel moeten gaan, maar daar kom ik zelf sowieso regelmatig omdat er de lekkerste groenten, kruiden en broden te krijgen zijn.

Een deel van het boek is gewijd aan Libië, en gelukkig waren de schrijfsters al lang en breed terug toen de onlusten daar begonnen. Het hoofdstuk over Libië begint met de ondertitel 'Keukens achter gesloten deuren'. Het is moeilijk om het land binnen te komen en nog moeilijker om iets te proeven van de Libische keuken. De politie besluit soms willekeurig hotels, markten en/of restaurants te sluiten. Via een vriend komen de schrijfsters in contact met Libische vrouwen en krijgen ze toch een beeld van het eten aldaar. Oranjebloesemwater, specerijen en verse kruiden worden veelvuldig gebruikt bij het koken. Gerechten als kofte en couscous voeren de boventoon in de Libische keuken.

Tot slot een recept voor pistachespread, makkelijk te maken en lekker op Turks brood.

Pureer voor de spread 150 gram gepelde pistachenootjes, 2 dl olijfolie, snufje zeezout, 1 teentje knoflook, 4 eetlepels fijngesneden peterselie en een vers Turks schapenkaasje (peynir, 200 gram).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten