woensdag 19 oktober 2011

Eten in NY

Eten in New York is fantastisch, althans, als je weet hoe. Heb je bakken met geld, ga dan in een van de toprestaurants eten. Zo niet, of geef je je geld liever uit op Fifth Avenue, ga dan naar een deli. Het is even wennen in New York. Mijn interpretatie: de huizen zijn klein, een keuken neemt alleen maar extra plek in, mensen zijn druk en koken kost tijd. Dat zullen ongetwijfeld een paar van de redenen zijn waarom er op elke straathoek een deli te vinden is.
En daar eten is lekker, maar dan ook echt lekker. Tuurlijk zit er verschil in de deli's, maar degenen die wij uitgeprobeerd hebben waren stuk voor stuk goed. Het leuke van de deli is dat alles - zoals alles in NY - 'customized' is. Dat betekent indirect dat mensen met keuzestress vooral geen deli zullen bezoeken.

Neem bijvoorbeeld salade. Welke blaadjes wil je? Botersla, ijsbergsla, krulsla, spinazie, rucola, gemengde sla... Vlees of vis? Vlees? Rundvlees, varkensvlees, kip, eend? Gebakken, gegrild of gestoomd? En dan versier je je salade met een bijna onuitputtelijke lijst groenten en aanverwanten. Van alfalfa tot zeewier. Olijven, tomaten, mais. Alle groenten die je kunt verzinnen. En nog veel meer. En dan de dressing (vier gewone varianten, twaalf light versies, inclusief bij elke versie het aantal caloriën vermeld). Maar dan heb je dus ook jouw eigen unieke salade. Dus.

Wat ons opviel: eten in NY is, als je niet naar een 'echt' restaurant gaat, vooral een kwestie van 'even snel'. Je loopt een deli binnen, bestelt je eten, gaat zitten, en een half uur later sta je weer op straat. Niet echt romantisch. Ook bij de restaurants waar we geweest zijn waren er verschillende shifts per avond. De service is top, alles voor de customer (of voor de tip, zo je wilt), maar je wordt wel geacht snel te bestellen. Heb je je keuze nog niet gemaakt? Geen probleem, i'll be back, wordt je met een brede glimlach medegedeeld. En twee minuten later is ze weer terug, of het al gelukt is.

En wil je toch uitgebreid de tijd nemen voor je eten? Wandel vanuit je hotelkamer naar de deli op de hoek, haal allemaal lekkere dingen to take away. Ga vervolgens terug naar je hotelkamer. Spreid twee handdoeken uit op bed die dienst doen als 'picknickkleed'. Zet de TV op honkbal en geniet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten